Zout in Voeding

Aandeel zout, verzadigd vet en suiker in meeste voedingsmiddelen gelijk of gedaald

Eten
Views: 111
Leestijd:1 Minuten, 17 Seconden

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en Milieu elke twee jaar – in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verricht.

Lagere hoeveelheden zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP).

Aandeel zout, suiker en verzadigd vet

Vergeleken met de monitor van 2018 is vooral minder zout te vinden in voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt, zoals sommige bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain. Ook in andere producten zoals currysaus, naturel aardappelchips en peulvruchten in blik zit minder zout. Het aandeel verzadigd vet is het duidelijkst gedaald in vleeswaren zoals gebraden gehakt en leverworst. Voor suiker ziet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de grootste afnames in (fris)dranken.

Maximale hoeveelheid

Gemiddeld bevatte in 2020 72 procent van de AVP zout op of onder de afgesproken maximumhoeveelheid. Voor verzadigd vet was dat 86 procent en voor suiker 71 procent.

Herformuleringsmonitor

Het RIVM gebruikt de Herformuleringsmonitor sinds 2014 om de samenstelling te volgen van bewerkte voedingsmiddelen. De voedingsindustrie en het ministerie van VWS hebben in het AVP afspraken gemaakt over hoeveel zout, verzadigd vet en suiker in bepaalde producten mag zitten. Het AVP liep van 2014 tot en met 2020. De Herformuleringsmonitor 2020 is de laatste monitor van deze afspraken. Het AVP krijgt een vervolg in een nieuwe aanpak voor een breder productassortiment. Deze aanpak is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord (NPA)

Tagged

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *